23nov 2024
De boosheid voorbij
Back2harmony
Veenendaal
Woede kennen we allemaal en het is een natuurlijke reactie vanuit ons brein, als wij ons benadeeld voelen. Het is een emotie, die nodig is om voor ons zelf op komen in dit leven. Op een juiste manier je woede uiten is belangrijk. Hoe ga jij met je woede om en hoe uit jij je woede?
Herken jij je hierin?
- Doe je dit explosief, snel en ongecontroleerd?. Dan doe jij jezelf en de ander veel pijn.
- Houd jij jezelf in als je boos bent en lach je het weg als je benadeelt wordt? Dan durf jij je grens niet aan te geven uit angst anderen pijn te doen of de ander te verliezen als je voor jezelf opkomt en lopen anderen over jou heen.
- Word je verdrietig en reageer je passief als je eigenlijk boos had moeten reageren of je grens had moeten aangeven? Dan heb je kans dat je weinig energie hebt, en in je verdriet blijft hangen.
- Voel jij je benadeelt en lijkt het alsof jij dit steeds tegenkomt?
- Onderdruk jij je woede? Of word je juist snel boos?
- Lach jij je woede weg? Of word je juist verdrietig erom?
Voel jij je benadeeld of bedreigd?
Woede onderdrukken betekent niet dat je emoties weg zullen gaan. Het is een slecht idee en leidt tot een verminderde beleving van positieve emoties. Opgekropte woede is niet goed voor jezelf, voor jouw brein, jouw humeur, jouw lichaam en relaties het maakt depressief, machteloos en soms zelfs destructief naar jezelf en anderen.